Languedoc – en del av regionen Occitanie
Historie
Vindyrking har foregått i Languedoc i Sør-Frankrike i mer enn 2500 år på grunn av de gode naturlige forutsetningene. Det hele begynte med grekernes vinplantasjer ca. 500 f.kr, som senere ble videreutviklet av romerne med Julius Cæsar og hans legionærer i spissen for eksport av kvalitetsvin til Roma. Med Romerrikets fall ble vindyrkingen betydelig redusert, men kunnskapen og driften ble opprettholdt av munker i de mange klostrene i området. Fra slutten av 1800-tallet og fram til årene etter 2. verdenskrig gikk vinproduksjonen i Languedoc fra kvalitetsvin til storproduksjon av billigvin som ble sendt til den store arbeiderklassen, særlig i Nord-Frankrike. Dette er vesentlig forandret de siste 30-40 år da det er få steder i Frankrike som har så gode naturlige forutsetninger for dyrking av kvalitetsvin som Languedoc.
Hvor
Det geografiske området for vinregionen Languedoc, strekker seg mot Rhone-området i øst til Roussillon og Pyreneene i vest. Mot nord er området avgrenset av fjellpartiet Cevennene ved foten av Massif Central og i sør mot Middelhavet. Regionen er en av verdens største vinproduksjonsområder i areal.
Vinindustrien i Languedoc i dag
Ikke noe vinområde i Frankrike har gjennomgått slike omfattende kvalitetsforbedringer de siste 30-40 år som Languedoc og anses nå i Frankrike utvilsomt som en kvalitetsregion. Et stort antall private produsenter, samt store regionale kooperativer, er kompromissløse på kvalitet og kombinerer hardt vinmarksarbeid med stolt klokketro på egne ferdigheter – og tradisjoner. Dette er også muliggjort gjennom en sterk regulering av kvalitetskriteriene de siste 20-30 år.
Regionen er også ledende i Frankrike for økologiske og bio-produserte viner.
For øvrig preges regionen av store variasjoner, både med hensyn til geografi («fra fjell til hav»), jordsmonn og druesorter.
Fellesnevneren for det hele er et fordelaktig og stabilt klima med fuktige, kjølige vintere og varme, tørre somre.
Dette medfører at området er inndelt i en rekke anerkjente appellasjoner, som AOC Coteaux de Languedoc, AOC St. Chinian og AOC Faugères med flere.
Druesorter og vintyper
Ca 80 % av vinproduksjonen i Languedoc er røde viner, men det er en ganske sterk vekst i rosévinsproduksjonen i takt med markedsutviklingen.