Champagneregionen
Vinregionen Champagne ligger nordøst for Paris og omfatter ca 35000 hektar. Ingen land eller regioner i verden matcher Frankrikes beste musserende viner fra Champagne.
En unik kombinasjon av kjølig klima, svært karrig jordsmonn, druesorter (særlig pinot noir, chardonnay og pinot meunier) og fremstillingsteknikk har skapt en helt uvanlig kompleks vin som er blitt selve symbolet på fest og feiring.
Champagne var opprinnelig kjent for stille (ikke musserende viner) og det var først mot slutten av 1600-tallet at man begynte å utvikle den musserende vinen som er verdensberømt i dag. Utviklingen av glassflasker var viktige i denne prosessen, hvor benediktinermunken Dom Pérignon gis en betydelig del av æren for den kvalitative utviklingen.
I dag er fremstillingsprosessen nedfelt i lovgivningen og champagnemetoden kalles nå Méthode Traditionelle. Den går ut på at det tas utgangspunkt i en hvit basevin framstilt etter normale prinsipper. Vinen tilsettes en blanding av gjær, sukker og vin og tappes på flaske som gir en sekundær gjæring. Derved dannes det bunnfall som fjernes ved at flasken snus, fryses og det frosne bunnfallet fjernes. Vinen inneholde nå en mengde CO2.
I tillegg til flaskegjæringen bidrar druesortene, vinmarkene og vinifikasjonen av basevinen til å gi de forskjellige typene champagne forskjellig karakter.
Generelt skilles det mellom årgangschampagner og ikke årgangschampagner.
Kommersielt domineres salget av store handelshus (négociants) , hvor et titalls handelshus står for 50-60% av salget av Champagne. I de senere år er det et stigende antall mindre produsenter som produserer og selger vi fra egne vinmarker. Det er blant disse småprodusentenes viner at man ofte finner de beste kjøpene siden de normalt er betydelig rimeligere enn de kjente merkevarene fra handelshusene.